Virdžin Atlantik najavio transatlantski let sa održivim avio-gorivom

Britanska avio-kompanija Virgin Atlantic obaviće prvi transatlantski let korišćenjem isključivo održivog avio-goriva (Sustainable Aviation Fuel – SAF).

Prevoznik će u utorak 28. novembra sa Boingom 787 obaviti specijalan let VS100 između Londona (LHR) i Njujorka (JFK), a u rezervoaru Drimlajnera biće isključivo „zeleni“ energent. Kako bi mogao da leti samo sa održivim avio-gorivom, Virdžin Atlantik je od britanske Uprave za civilno vazduhoplovstvo (CAA) morao da zatraži specijalnu dozvolu imajući u vidu da je na redovnim letovima odobrena upotreba smese sačinjene od 50% SAF-a i 50% običnog kerozina, prenosi Aero Time.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo izdala je specijalnu dozvolu za Virdžin Atlantik nakon što je zajedno sa Rols-Rojsom testirala motor Trent 1000 koji pogoni Virdćinove Boinge 787.

Deo troškova „ekološkog“ transatlantskog leta pokrilo je britansko Ministarstvo transporta. Ono je prošle godine pozvalo avio-kompanije da organizuju prvi transatlantski let pogonjen održivim avio-gorivom. Virdžin Atlantik se odazvao na poziv Ministarstva i bio nagrađen sa milion funti. Cilj projekta je da se demonstrira izvodljivost dužih letova sa održivim avio-gorivom za koje se smatra da je jedno od ključnih rešenja u borbi protiv klimatskih promena u avijaciji.

U projektu pored samog prevoznika učestvuju još i Boing, Rols-Rojs kao i naftna kompanija BP.

07.11.2023.

Ostavi komentar