VIDEO: Litvanci preleću Evropu bez motora

Litvanci

U izazovu bez presedana, litvanski piloti jedrilica Algirdas Šimoliūnas, Sakalas Uždavinys i Ignas Bitinaitis planiraju ovog avgusta preći Evropu jedrilicom, bez motora. Da bi ispunili ovaj ambiciozni poduhvat, moraće preći udaljenost od otprilike 4.000 km.

Predložena ruta, koja uključuje Litvaniju, Poljsku, Nemačku, Francusku, Španiju i konačno Portugal , podložna je varijacijama u zavisnosti od vremenskih uslova. Budući da jedrilice koriste struje vrućeg vazduha za podizanje, one su izuzetno osetljive na vremenske uslove i teren nad kojim lete. Toplina je neophodna za uspešan let, dok su jak vetar i kiša prepreke koje će piloti pokušati izbeći.

Što se tiče rada jedrilice, piloti koriste struje vrućeg vazduha za uspon. Pod povoljnim vremenskim uslovima, jedrilica može postići brzinu do 200 km/h i preleteti do 1.000 km u jednom danu (litvanski piloti planiraju leteti između 400 i 500 km dnevno). Ako se ne nađe struja toplog vazduha, pilot treba da sleti na najbliži aerodrom ili u odgovarajuću zonu za sletanje, kao što je livada ili polje.

Za poletanje jedrilice potrebna je pista od najmanje 500 metara i pomoć aviona ili vitla za lansiranje. Jedrilica se diže na visinu od približno 600 metara pre nego što se oslobodi i nastavi svoj let.

Istorijski let je planiran da se održi od 10. do 11. avgusta ove godine, što predstavlja novu stranicu u istoriji vazduhoplovstva u Litvaniji i širom sveta.

04.08.2.023.