VIDEO: Jakovljev SJ-100 obavio prvi let sa ruskim sistemima

Superjet

Ruski avion Jakovljev SJ-100 (bivši Suhoj Superdžet) u kojem je oko 40 stranih sistema i delova zamenjeno domaćim, završio je svoj prvi let u Komsomolsku na Amuru u utorak 29. avgusta –  nekoliko dana ranije nego što je najavljeno.

U vazduhu je proveo 54 minuta, popeo se na visinu od 3000 metara i postigao brzinu od 343 kilometra na čas. Avionom su upravljali piloti Leonid Čikunov i Dmitrij Demenjev, u pratnji test inženjera Denisa Veližanina. Posada je proverila rad svih unutrašnjih sistema Superdžeta, njegovu upravljivost, kontrolu pritiska u kabini i stabilnost u letu.

„Današnji let Superdžeta sa ruskim sistemima demonstrira zajedničke napore razvojnog tima i radnika u fabrici. Ovaj let je pokazao tehnološku nezavisnost naše zemlje, dokazujući da možemo samostalno da razvijamo i proizvodimo moderne civilne avione, bez oslanjanja na uvezene tehnologije,“ izjavio je direktor UAC-a Jurij Sljusar.

Prvi prototip „Novi Superdžet“ (Superjet New) leteo je sa francusko-ruskim motorom SaM 146. Drugi prototip će ući u letna testiranja koristeći Aviadvigatel PD-8 motore razvijene u Rusiji. Plan UAC-a (United Aircraft Corporation), nosioca projekta SJ-100, je da isporuči prve Jakovljeve u 2024. godini.

29.08.2023.