Velika rezanja Ryanair-a u Rumuniji

Irska niskotarifna avio-kompanija je odlučila da ukine veliki broj linija sa rumunskih regionalnih aerodroma. Naime, vazdušne luke Temišvar, Oradea, Sibinj i Sučava ostaće bez svih linija Ryanair-a naredne letnje sezone, a kao razlog odlaska kompanija navodi nedostatak subvencija i podsticaja ovih aerodroma. Najveća rezanja će iskusiti Sibinj koji će izgubiti čak 9 linija dok će drugi najpogođeniji biti aerodrom Sučava, zatim Oradea i Temišvar.

Ryanair je već ranije ukinuo linije iz Sibinja ka Bolonji, Bilundu, Krfu, Milanu i Liverpulu, a sada će se isto dogoditi i sa rutama ka Trevisu, Briselu, Dablinu i Beču. Na listi ukinutih destinacija iz Sučave će se pored Beča uskoro naći i Brisel, Dablin, Mančester, Bergamo, Rim i Treviso. Situacija je slična i u Oradei čiji putnici više neće moći da lete ka Londonu i Bergamu, a pored ovih još ranije su ukinute linije za Bolonju i Weeze. Rezanja će se osetiti i u Temišvaru, gradu koje je izgubio i svoju poslednju međunarodnu liniju Ryanair-a ka Bergamu kao i još ranije ukinutu domaću liniju ka rumunskoj prestonici, Bukureštu. Glavni grad Rumunije je takođe gubi jednu rutu naredne letnje sezone i to ka Tel Avivu.

Prema podacima sajta Ryanair-a, kompanija će tokom 2023. godine leteti na 41 liniji iz 3 rumunska grada; Bukurešta, Kluž-Napoke i Jašija.

17.12.2022.