Velika Britanija zabranila ruskim kompanijama da prodaju slotove

Foto: Anna Zvereva

Pritisci na rusku ekonomiju i njen vazduhoplovni sektor se nastavljaju uvođenjem zabrane prodaje slotova na aerodromima Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, vlasti ostrvske zemlje donele su odluku da ruskim avio-kompanijama kao što su Aeroflot, Ural Airlines i Rossiya Airlines zabrane trgovinu i razmenu vrednim slotovima na domaćim vazdušnim lukama. Tri avio-prevoznika su do nedavno mogla da računaju na slotove „teške“ 50 miliona funti, a oni najvredniji bili su na aerodromu Heathrow.

„Sve dok Putin nastavlja svoj varvarski napad na Ukrajinu, mi ćemo nastaviti da ciljamo rusku ekonomiju. Već smo zatvorili naš vazdušni prostor za ruske avio-kompanije. Danas smo se postarali da ne mogu da unovče svoje unosne slotove za sletanje na našim aerodromima,“ izjavila je ministarka spoljnih poslova Liz Truss.

Zbog nemogućnosti da koriste ili prodaju ovu vrednu imovinu u Velikoj Britaniji, ruske kompanije će najverovatnije izgubiti slotove već naredne zimske sezone. Britanska kompanija Airport Coordination Limited (ACL) koja je jedna od vodećih firmi za raspoređivanje slotova navodi da prevoznicima iz Ruske Federacije neće biti dodeljena mesta na aerodromima u narednom periodu.

Foto: Anna Zvereva

19.05.2022.