Ural Erlajns zakupio njivu na koju je prisilno sleteo Erbas A320

Ural

Erbas A320 kompanije Ural Erlajns (Ural Airlines) je 12. septembra 2023. prinudno sleteo u polje pšenice u blizini Novosibirska zbog nestašice goriva, i posle četiri meseca i dalje stoji na istom mestu.

Sergej Skuratov, generalni direktor Ural Erlajnsa, ranije je izrazio nadu da će avion biti restauriran i rekao da je u svetskoj praksi bilo slučajeva da se avioni prevoze odvajanjem krilnih konzola i motora.

Bilo je i sugestija da bi se avion mogao koristiti kao donator za druge Erbasove koji lete u avio-kompaniji, jer bi troškovi transporta i obnavljanja plovidbenosti bili veoma visoki za budžet avio-kompanije. Ali već je januar 2024. i pitanje buduće sudbine ili transporta aviona ostaje otvoreno.

Sada je saopšteno da je avio-kompanija zakupila njivu u okrugu Ubinsky u Novosibirskoj oblasti, gde se avion nalazi na godinu dana. Ovo je 9. januara objavio načelnik okruga Oleg Konjuk, prenosi Komsomolskaja Pravda u Novosibirsku. Prema njegovim rečima, još nije jasno kako će avio-kompanija evakuisati avion.

„Avio-kompanija je sa vlasnikom zemljišta potpisala ugovor o zakupu na godinu dana. A onda – ne znam šta će biti, možda će ga produžiti na još godinu dana”-izjavio je načelnik okruga.

Iznos plaćen za zakup nije objavljen, ali prema nezvaničnim izvorima to je nešto više od milion rubalja (nešto više od 10.000 evra). Za ovaj novac avio-kompanija može da koristi mesto do sledećeg septembra. Lokalitet je pod nadzorom privatne zaštitarske firme i ograđen je ogradom od profilisanog lima.

10.01.2023.

Ostavi komentar