United se sprema da naruči preko 100 širokotrupaca

Američka avio-kompanija United Airlines bi uskoro mogla da naruči veliki broj širokotrupnih aviona, saznaje Bloomberg. Naime, čikaški prevoznik finalizuje porudžbinu za preko 100 aviona za dugolinijski saobraćaj, a kompanija bi trebala da postane kupac i za Boeingove i za Airbusove letelice. Izvori Bloomberga navode da je će United poručiti Boeinge 787 Dreamliner kao i Airbuse A350 ali se ne zna koliko će tačno aviona doći iz američke, odnosno evropske fabrike.

Izvršni direktor United Airlines-a Scott Kirby je već obavestio pilote da kompanija planira da unapredi flotu širokotrupaca sa „trocifrenim“ brojem novih aviona. Ukoliko se planovi o kupovini realizuju, ovo bi bila najveća porudžbina širokotrupnih aviona u istoriji United Airlines-a. Zvanična vest o kupovini bi trebala da bude sopštena krajem 2022. godine.

United Airlines koristi 213 aviona za svoj dugolinijski saobraćaj, a letelicu koju kompanija najviše koristi na ovim rutama je Boeing 777, tačnije njih 96. Pored B777, američki prevoznik koristi 64 Dreamlinera kao i 53 Boeinga 767 koji su ujedno i najstariji u širokotrupnoj floti.

14.10.2022.