Ukrajina tvrdi da je An-225 mogao biti spašen

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) je saopštila da je nakon detaljne istrage koju je sprovela sa nacionalnom policijom utvrdila da je avion Antonov An-225 mogao biti spašen. Oni su ustanovili da je Mrija bila u ispravnom stanju i da je mogla bez ikakvih problema da bude transportovana u neku drugu zemlju pre nego što je rat sa Rusijom otpočeo. Međutim, bivši generalni direktor Antonova Sergej Bičkov nije „dao odgovarajuća uputstva za evakuaciju“ i „nije obezbedio blagovremeno produženje ugovora o osiguranju aviona“, tvrdi ukrajinska tajna služba.

„Na osnovu prikupljenih dokaza, bivšem generalnom direktoru kompanije uručeno je obaveštenje o sumnji po članu 367.2 KZU (teški nemar koji je prouzrokovao teške posledice). U toku su sveobuhvatne mere kako bi se utvrdile sve okolnosti zločina i umešani priveli pravdi,“ navodi se u saopštenju SBU.

Služba je takođe uspela da utvrdi da je uništenjem An-225 kompanija Antonov izgubila 1,1 milion dolara dok je gubitak najvećeg aviona na svetu samu državu koštao više od 228 miliona dolara.

Antonov An-225 uništen je već u prvim danima rata i to na aerodromu Kijev Hostomel gde je bio parkiran. Antonov je u novembru prošle godine počeo da radi na proizvodnji novog An-225, a iz kompanije je saopšteno da se 30% delova sa starog aviona može ponovo iskoristiti. Ukupni troškovi proizvodnje novog aviona se procenjuju na 500 miliona evra.

07.04.2023.