Evropa

Ukrajina i Iran ponovo o obeštećenju za srušeni PS752

I dalje se nastavljaju pregovori između Ukrajine i Irana u vezi sa obeštećenjem rodbine žrtava koje je iranska vojska ubila u rušenju leta  ukrajinskog PS752 .

Dana 9. septembra 2020. godine, Touraj Dehkani Zangeneh, šef Iranske organizacije civilnog vazduhoplovstva, rekao je da je njegova zemlja spremna da dalje pregovara sa ukrajinskim vlastima o isplati odštete u slučaju PS752.

Ono što je evidentno je da je Iran prihvatio odgovornost za svoju grešku i zato je zemlja spremna za pregovore o plaćanju pune nadoknade za učinjeno“, rekao je Dehkani Zangeneh, a prenela je lokalna novinska agencija IRNA.  Ubrzo nakon toga, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Jevhen Jenin reagovao je pozitivno, preneo je Ukrinform.  Ministarstvo je prihvatilo datume koje je Iran ponudio za razgovore koji će se održati između 18. i 21. oktobra 2020.

Prva runda pregovora krajem jula 2020. godine naizgled se zaokrenula nakon što je Iran odbio da nadoknadi gubitak aviona ukrajinskim Međunarodnim avio-kompanijama. „Ukrajinski avion osiguravaju evropske kompanije u Ukrajini, a ne iranske kompanije, stoga bi odštetu morale da plate te evropske kompanije“, rekao je tada šef iranske Centralne organizacije za osiguranje Gholamrez Soleimani.

10.09.2020.