Azija

Ugašen Palestinian Airlines

Pandemija Corona virusa koštala je još jednu avio-kompaniju njenog opstanka. Naime, palestinske vlasti su odlučile da ugase svoju avio-kompaniju zbog globalne pandemije i znatnog pada obima poslovanja. Avio-kompanija je koristila dva Fokker-a 50 (SU-IAH i -IAI) sa kojima je obavljala letove za Niger Airlines, ali je ovaj posao otkazan u aprilu zbog pandemije.

Palestinska avio-kompanija osnovana je 1. januara 1995. godine, a operacije su započele u junu 1997. godine sa svoja dva Fokker-a 50. Operacijama se upravljalo  iz Port Saida u Egiptu, ali su one preseljene u El Arish u Egiptu mesec dana kasnije, kada su započeli redovne letove za Amman i Jeddah. U novembru 1998. Palestinian Airlines se preselio na novootvoreni aerodrom u Gazi. U oktobru 2000. avio-kompanija je bila primorana da prestane sa radom kako je započela druga Intifada, što je rezultiralo uništenjem aerodroma u Gazi. Palestinska avio-kompanija se vratila u El Arish i od tamo nastavila sa radom u decembru 2001. Između 2005. i 2012. avio-kompanija je ponovo mirovala, da bi 2014. odlučila da prekine sve sopstvene operacije i leti svojim Fokker-om za Niger Airlines.

Tokom godina, palestinska avio-kompanija je  takođe kratko upravljala avionom B727 (između marta i oktobra 1998. godine). Palestinske vlasti zatražile su od Egipta da AOC aviokompanije stavi na čekanje kako bi se mogao vratiti ako se ukaže potreba.

Foto-Wikimedia

30.12.2020.