U strahu od eskalacije sukoba MEA evakuisala avione u Istanbul

Foto: Airbus - Stefan Kruijer

Kompanija MEA (Middle East Airlines) premestila je pet aviona iz Libana u Tursku zbog straha od eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Libanski nacionalni avio-prevoznik je saopštio da je pet Erbas aviona prebačeno iz Bejruta u Istanbul kako letelice ne bi bile oštećene ili uništene u slučaju većeg rata u regionu. Četiri A321neo i jedan A330-300 stigli su na aerodrom Istanbul Ataturk krajem prošle nedelje gde će biti uskladišteni sve dok se situacija na Bliskom istoku ne smiri.

Privremeni odlazak pet letelica nije poremetio operacije libanske avio-kompanije koja, kao ni drugi prevoznici, nema maksimalnu iskorišćenost flote tokom hladnijih meseci. U Bejrutu se još uvek nalazi 17 letelica koje obavljaju redovan avio-saobraćaj.

Foto: MEA

Erbas A330 iz lote libanskog prevoznika; Foto: MEA

Reakcije putnika na najnoviju odluku MEA-e bile su pomešane. Dok su neki izrazili zabrinutost zbog bezbednosti letenja sa MEA-om tokom sukoba, drugi su pohvalili kompaniju jer je preduzela korake da zaštiti svoje letelice.

MEA u svojoj floti ima 22 aviona stara u proseku osam i po godina, pokazuju podaci sajta Planespotters.net. Kompanija koristi devet Erbasa A320, isto toliko većih A321neo kao i četiri širokotrupna A330-200.

Foto: Airbus – Stefan Kruijer

18.10.2023.