U Nemačkoj počinje dostava robe dronovima

wingcopter

Kompanija za proizvodnju dronova Wingcopter pokrenula je pilot projekat kojim će dronovi po prvi put u Nemačkoj dostavljati svakodnevne namirnice u udaljenim mestima.

Stanovnici udaljenih okruga Michelstadt u Hesenu sada mogu dobiti mleko, jaja, voće i povrće, konzerviranu hranu i mnoge druge proizvode koje se isporučuju putem dronova u trenutku po njihovom izboru. To je važna stvar za stanovnike ovih mesta jer su mnoge manje radnje nestale u ruralnim područjima poslednjih godina, prisiljavajući stanovnike da voze više od 10 km kako bi nabavili čak i najosnovniju robu.

Projekat, pokrenut pod nazivom “ LieferMichel ”, vodi se u saradnji sa Univerzitetom primenjenih nauka u Frankfurtu, a finansira ga nemačko savezno ministarstvo za digitalni promet i transport.

Wingcopter će dostavljati robu do unapred određenih mesta van sela, a odatle će se roba transportovati do krajnjih kupaca električnim teretnim biciklom. Projekat će u početku trajati do kraja 2023. godine i da će biti nastavljen ako se pokaže uspešnim, izjavio je izvršni direktor Wingcoptera Tom Plümmer.

„Naš najveći cilj je da steknemo iskustvo i ocenimo, zajedno sa stanovnicima, kako ekološki prihvatljiva i efikasna usluga stvara stvarnu dodatnu vrednost za stanovništvo u ruralnim područjima,” poručio je prvi čovek kompanije.

05.10.2023.