U Francuskoj stupio na snagu zakon o zabrani domaćih letova

AirFrance A350

Putnici koji žele da lete na određenim linijama u Francuskoj to više neće moći da učine zbog novog zakona koji zabranjuje obavljanje određenih domaćih letova. Naime, zakon koji je usvojen još u aprilu 2021. godine konačno je stupio na snagu i on predviđa zabranu letova ka destinacijama do kojih se može stići za 2,5 sata ekološki prihvatljivim transportom, kao što je brzi voz. Zbog najnovijih pravila koja su počela da važe, letovi iz Pariza ka Bordou, Nantu i Lionu će biti suspendovani.

Novim zakonom Francuska želi da smanji emisije štetnih gasova kao i da se približi cilju „karbonske neutralnosti“. Međutim, šef lobističke grupe evropskih avio-kompanija Erlajns za Evropu (A4E) Laurent Donceel je rekao da će zabrana imati samo minimalan uticaj na emisije ugljen-dioksida, dodajući da bi vlade trebalo da odluče o „stvarnim i smislenim rešenjima“ za zagađenje prouzrokovano vazdušnim saobraćajem.

Sa druge strane, prema rečima onih koji se zalažu za zabranu domaćeg avio-transporta, avioni emituju u proseku 77 puta više ugljen-dioksida po putniku nego vozovi i tvrde da gubitak vremena prilikom korišćenja železnice ne prelazi 40 minuta na pogođenim rutama.

Francuski avio-prevoznici se nisu oglašavali povodom zabrana.

24.05.2023.

Ostavi komentar