Vazduhoplovstvo Srbije

U Beogradu postavljena spomen klupa Edvardu Rusjanu

U Beogradu je juče uveče, uz preletanje aviona Vojske Srbije i sviranje slovenačke i srpske himne u izvođenju orkestra MUP-a Republike Srbije, otkrivena spomen klupa slovenačkom pilotu, pioniru vazduhoplovstva Edvardu Rusjanu.

Prisutnima su se obratili ambasador Damjan Bergant, glavni urbanista grada Beorgada arhitekta Marko Stojčić i predstavnik Aerokluba Nova Gorica Tomi Ilijaš. Govornici su istakli da je spomen klupa znak dobre saradnje dve zemlje i da veruju da će uskoro postati novi simbol grada Beograda.  Ambasador Bergant je podsetio da je prošlo dve godine od inicijative do realizacije ovog projekta, navodi se u saopštenju.

–Zahvaljujući mnogima ideja je realizovana. Posebno zadovoljstvo mi je što je Grad Beograd podržao inicijativu Ambasade Slovenije i omogućio da se danas nalazimo u parku Edvarda Rusjana. Edvard je tragično preminuo 9. januara 1911. godine, nedaleko odavde kada je prilikom prezentacije svojih letačkih sposobnosti želeo Beograđanima da nadahne svoje vizionarstvo – podsetio je Bergant.

07.06.2022.