Severna Amerika

Tužba SAD protiv probnog pilota 737 MAX

SAD su podigle optužnicu protiv bivšeg probnog pilota Boeing-a, pod optužbom da je obmanjivao regulatornu agenciju za avijaciju tokom procesa odobrenja za letenje aviona 737 MAX, čije su se dve letelice srušile 2018. i 2019.

Mark Forkner dao je Saveznoj upravi za vazduhoplovstvo (FAA) “lažne, netačne i nepotpune informacije o novom delu sistema kontrole komandi za let Boeinga 737 MAX, uređaja MCAS”, zbog čega su se dogodile dve nesreće, navelo je američko ministarstvo pravde u saopštenju.

Prema dokumentima optužbe bivši pilot je otkrio 2016. informacije o važnoj promeni na softveru namenjenoj tome da se izbegnu poremećaji, ali je namerno rešio da to ne podeli sa agencijom FAA.

Kao posledica toga agencija nije uključijla detalje o sistemu MCAS u jednom važnom dokumentu, i kao dalja posledica to nije uključeno u uputstvima za obuku pilota na tim letelicama.

Forkner (49) takodje se optužuje da je delovao na uštrb klijenata Boinga koji su kupili letelice 737 MAX time što im je uskratio neophodne informacije.

Izvor:Beta

16.10.2021.