Turskoj avio-kompaniji zabranjeno letenje sa Boeingom 737 MAX

boeing 737 max

Kompanija Southwind Airlines koja je osnovana početkom 2022. godine ne može više da leti sa Boeinzima 737 MAX ka Ruskoj Federaciji. Vlasti Sjedinjenih Američkih Država su zabranile Southwind Airlinesu da obavlja letove ka Rusiji koristeći Boeinge 737 jer se smatra da kompanija pokušava da zaobiđe međunarodne sankcije usmerene protiv najveće zemlje sveta. Mada SAD ne mogu direkto da zabrane letove između dve države, one mogu da sankcionišu Tursku ili Southwind Airlines i da njene Boeinge 737 MAX stave na listu sankcionisanih dobara koje podležu zapleni.

Southwind Airlines je osnovan od strane ruske avio-kompanije Northwind Airlines ubrzo nakon početka rata u Ukrajini. Kompanija je „trn u oku“ mnogim evropskim i američkim političarima jer se smatra da je osnovana sa ciljem da zaobiđe sankcije. Southwind uglavnom obavlja letove između Antalije i ruskih gradova i usmerena je na prevoz ruskih turista.

Zbog najnovijih mera SAD, prevoznik trenutno pokušava da svoje putnike prebaci na druge letove u mreži kao i da im pronađe alternativne polaske sa drugim avio-kompanijama. Prema podacima sajta Flightradar24, Southwind Airlines u poslednje vreme koristi isključivo Airbus avione na linijama ka Rusiji.

12.06.2023.

Ostavi komentar