Evropa

Turkish Airlines preuzima Aeroflotove A350

Kompanija Turkish Airlines nedavno je saopštila da će naručiti šest novih Airbusa A350-900 usled sve veće potražnje za vazdušnim prevozom. Prevoznik je tada najavio da bi nove letelice trebale da stignu ove i naredne godine što je ukazivalo na to da će Turkish Airlines kupiti avione koje neka druga kompanija nije preuzela.

Potvrda ovih spekulacija došla je svega nekoliko dana kasnije sa fotografijama iz Airbusovog proizvodnog pogona u Tuluzu. Naime, jedan avio spotter je uslikao Airbus A350 sa „hibridnom“ šemom bojenja Aeroflota i Turkish Airlines-a što ukazuje na to da se radi o letelici koju je inicijalno kupio ruski prevoznik ali ga je u međuvremenu preuzela turska avio-kompanija.

Usled sankcija i restrikcija sa kojima se suočava Aeroflot, avioni namenjeni ovoj kompaniji ne mogu biti dostavljeni zbog čega je Airbus odlučio da već proizvedene letelice proda drugim prevoznicima. Dva Airbusa A350 namenjena Aeroflotu su kompletirana i najverovatnije će oba otići u ruke Turkish Airlines-a dok bi ostala 4 A350 iz Turkishove nove porudžbine takođe mogla doći iz Aeroflotove tranše.

Ruski nacionalni avio-prevoznik je naručio 22 Airbusova širokotrupca, a pre sankcija mu je dostavljeno ukupno 7 aviona. Sasvim je sigurno da je Airbus počeo da traži kupce za ostale proizvedene ali i neproizvedene avione imajući u vidu da Aeroflot nije u stanju da preuzme svoje letelice. Kao mogući kandidati za ostale ruske avione spominju se Turkish Airlines, Lufthansa i Air India.

21.05.2022.