Turkiš zatražio dozvolu za letove ka Australiji

Foto: Dylan T

Kompanija Turkiš Erlajns podnela je zvanični zahtev za pokretanje letova iz Istanbula ka Sidneju i Mleburnu. Australijska ministarka transporta Ketrin King potvrdila je za Sky News da je turski nacionalni avio-prevoznik podneo zahtev za uspostavljanje redovnog saobraćaja između dve zemlje.

Nije tajna da se Turkiš Erlajns već neko vreme sprema da poveže Istanbul i Australiju. Bilateralni sporazum između Turske i Australije prevozniku dozvoljava do sedam nedeljnih letova ali izvršni direktor kompanije Ahmet Bolat je izjavio kako želi da udvostruči broj mogućih polazaka.

Prvi čovek Turkiša je takođe izjavio da bi se letovi, makar u prvobitnom periodu, obavljali sa zaustavljanjem u Singapuru ukoliko kompanija dobije petu slobodu za prodaju karata između trećih zemalja. On je u intervjuu za Executive Traveller poručio da kompanija neće istovremeno pokretati letove za Sidnej i Melburn već da će sačekati da linija ka jednom gradu „sazri“ pre nego što krene sa daljom ekspanzijom.

Saobraćaj ka Australiji mogao bi da započne već u decembru ove godine, a na ruti će leteti Boeinzi 787-9. Ovi avioni mogu da prime 30 putnika u biznis i 270 putnika u standardnoj ekonomskoj klasi.

Ahmet Bolat je izrazio nadu da će u budućnosti kompanija odustati od međusletanja u Singapuru i da će leteti direktno ka Australiji. Tako nešto bi moglo da se ostvari korišćenjem Erbasa A350-1000ULR ili Boinga 777X kada bi se stvorili uslovi da Sidnej i Melburn dobiju svakodnevnu konekciju ka gradu na Bosforu.

Foto: Dylan T

22.09.2023.