Turkiš širi flotu AnadoluDžeta

Foto: Aktug Ates

Kompanija Turkiš Erlajns (Turkish Airlines) je odlučila da proširi flotu njene niskotarifne podružnice AnadoluDžet (AnadoluJet). Turski nacionalni avio-prevoznik je sa firmom CDB Ejviejšn (CDB Aviation) sklopio ugovor za lizing 6 Boinga 737 MAX 8 koji bi trebali da dođu iz već postojećih CDB-ovih porudžbina. Dolazak novih letelica u flotu AnadoluDžeta se očekuje u 2024. i 2025. godini.

„Ponosni smo što sarađujemo sa partnerima kao što je CDB Aviation u našoj potrazi za izvrsnošću. Dodavanje ovih aviona u flotu AnadoluJet-a značajno će doprinijeti našim ciljevima i omogućiti nam da našim putnicima predstavimo izvanredna iskustva putovanja,“ poručio je direktor za investicije i tehnologiju Turkiša Levent Konukcu.

Kompanija AnadoluDžet koristi flotu od 81 uskotrupnog aviona, pokazuju podaci sajta Planespotters.net. Najbrojniji avioni u floti prevoznika su Boinzi 737 kojih ima 53, a koriste se verzije -800 i MAX 8. Pored američkih letelica, tu su i avioni iz Erbas A320 porodice. AnadoluDžet je korisnik Erbasa A320 i A321 kako u „ceo“ tako i u „neo“ varijanti.

Turkiš Erlajns je sredinom aprila ove godine najavio da će u narednih deset godina duplirati flotu aviona. Proširenjem flote će biti obuhvaćen i AnadoluDžet, a planom Turkiša je predviđeno da ova kompanija u 2033. godini koristi čak 200 letelica.

Foto: Aktug Ates

29.06.2023.