TUI traži milionske kompenzacije od aerodroma

Nedostatak zaposlenih na evropskim vazdušnim lukama je ovog leta prouzrokovao veliki broj kašnjenja i otkazivanja. Posledice kritičnog stanja evropskih aerodroma osetile su skoro sve avio-kompanije, a među najpogođenijima našla se TUI Grupa. Negativni finansijski rezultati u prethodnom periodu naterali su prevoznika da zatraži kompenzacije koje se mere desetinama miliona evra.

Između 1. oktobra 2021. i 30. juna 2022. godine TUI je zabeležio minus od 42,5 miliona evra, a samo na ime gubitaka u trećem kvartalu ove fiskalne godine kompanija će tražiti kompenzaciju od neverovatnih 75 miliona evra.

„Kombinacija neverovatnog rasta industrije nakon pandemije COVID-19, uz zategnuto tržište rada, dovela je do toga da se avio-industrija suočila sa značajnim operativnim problemima i prekidima, što je rezultiralo povećanjem odloženih polazaka i otkazivanja letova. Ovo su uglavnom prouzrokovali dobavljači trećih strana i aerodromi zbog nedostatka osoblja za zemaljsko rukovanje i obezbeđenje aerodroma, problema sa pouzdanošću kod lizing partnera i kašnjenja u održavanju kod dobavljača,“ stoji u saopštenju prevoznika.

TUI Grupa većinu svojih gubitaka pripisuje Amsterdamu, aerodromu koji je ovog leta imao najvećih problema sa kapacitetima. Veliki broj otkazivanja TUI je imao i u Mančesteru, a kompanija je samo u maju i junu otkazala preko 200 letova sa ovog aerodroma.

11.08.2022.