Evropa

Trodnevni štrajk na Heathrow-u

Oko 4.000 zaposlenih na aerodromu Heathrow odlučilo se na trodnevni štrajk, koji će se održati 14. , 17. i 18. decembra. Štrajk organizuje Unite the Union, najveći sindikat u Velikoj Britaniji i Irskoj. Njegovi članovi uključuju vatrogasce, inženjere, obezbeđenje aerodroma, radnike na prtljagu, operativne radnike i radnike na aerodromu.

Prema saopštenju sindikata, štrajk je planiran u danima kada je najveći broj letova na aerodromu, a uoči predstojećih božićnih praznika. Po navodima sindikata, štrajk je pokrenut zbog planiranog smanjenja plata zaposlenih na aerodromu, koje bi na godišnjem nivou bile manje za oko 25% ( 8.000 funti godišnje ). „Uspeh aerodroma zasnovan je na njegovoj radnoj snazi, koja je nastavila da osigurava njegovo funkcionisanje tokom čitave pandemije, povremeno rizikujući njihovo zdravlje“ ističu u sindikatu. Sa druge strane, uprava aerodroma je razočarana predstojećim štrajkom: „Razočarani smo što je Unite odlučio da krene u štrajk tokom najgore krize koja je pogodila vazduhoplovni sektor“.

11. decembra 2020. godine, radnici British Airways Cargo-a na Heathrow-u takođe su proglasili štrajk zbog smanjenja plata. Planirana akcija bi trebalo da traje devet dana tokom Božića i Nove godine.

Foto: Unite/Twitter

14.12.2020.