Severna Amerika

Tri američka prevoznika iskazala profit u drugom kvartalu

Tri velike američke avio-kompanije iskazale su profitu u drugom tromesečju 2021. godine. American Airlines, Southwest Airlines i Alaska Airlines beleže veoma dobre finansijske rezultate u periodu između aprila i juna kada su ostvarile profit. American Airlines je zaradio ukupno 19 miliona dolara u drugom kvartalu i prevezao 5 puta više putnika nego u istom periodu prethodne godine. Uz veći broj prevezenih putnika, povećao se i faktor popunjenosti kabine koji je sa prošlogodišnjih 34,7% skočio na 77%.

Još bolje rezultate beleže kompanije Southwest Airlines i Alaska Airlines. Niskotarifni prevoznik iz Teksasa se može pohvaliti profitom od 348 miliona američkih dolara kao i većim brojem putnika. Load factor se povećao na veoma dobrih 82,9% a Southwest Airlines je saopštio da je prosečna cena njihove avionske karte bila 136,46 dolara, za dva više nego pre.

Najveći profit u drugom kvartalu ostvarila je najnovija članica oneworld alijanse, Alaska Airlines. Kompanija sa sedištem u Sitaku bila je profitabilna u periodu između aprila i juna zaradivši 397 miliona dolara. Faktor popunjenosti kabine je premašio očekivanja menadžmenta Alaska Airlines-a i popeo sa na 77%.

23.07.2021.