Transavia otkazuje veliki broj letova zbog nedostatka aviona

Transavia

Holandska niskotarifna avio-kompanija Transavia je saopštila da će zbog nedovoljnog broja aviona morati da otkaže veliki broj polazaka tokom aprila i maja. Neočekivani problemi sa ispravnosti dva Boeinga 737 kao i problemi administrativne prirode sa četiri novonabavljena aviona primorali su kompaniju da tokom 4. i 5. meseca otkaže čak 5% svih planiranih letova.

Iako promet još uvek ne dostiže svoj vrhunac u ova dva meseca, mnogi putnici će pogođeni otkazivanjima Transavie. Prevoznik je saopštio da će se problemi sa flotom odraziti na čak 50.000 putnika kao i da će 85% njih, odnosno 42.ooo ljudi, biti prebačeno na alternativne letove. Mada se kompanija potrudila da zbrine što više putnika, 8 hiljada njih uopšte neće leteti Transaviom jer su im putovanja u potpunosti otkazana bez ponuđene alternative.

Oni čiji let poleće u roku od četrnaest dana od dana kada su obavešteni o otkazivanju imaju pravo na odštetu po zakonima EU ali za kompenzaciju moraju sami da se prijave. Putnici čiji let treba da se realizuje posle četrnaest dana i čije je putovanje promenjeno ili otkazano neće biti obeštećeni.

Uprkos velikim problemima kompanija se nada da u junu i julu više neće imati sličnih problema i da će 6 prizemljenih aviona moći da se koristi u redovnom saobraćaju. Transavian trenutno koristi 39 od ukupno 45 aviona koliko ih ima u floti.

15.04.2023.