Tinejdžer pokušao da otvori vrata aviona tokom leta

vrata aviona,

U Južnoj Koreji je ponovo došlo do incidenta sa vratima aviona kada je jedan tinejdžer pokušao da ih otvori tokom leta. Svega tri nedelje nakon što je putnik na letu Asiana Erlajnsa (Asiana Airlines) uspešno otvorio vrata tokom sletanja Erbasa A321, sličan incident se dogodio na letu Džedžu Era (Jeju Air).

Devetnaestogodišnji putnik je u ponedeljak 19. juna na letu između aerodroma Sebu na Filipinima i vazdušne luke Inčon (Seul) probao da otvori vrata Boeinga 737 dok se isti nalazio u vazduhu. Prema saopštenju policije, putnik se u toku leta žalio na probleme sa disanjem te ga je posada premestila u prednji deo aviona kako bi mogla da ga nadgleda. Međutim, problematični putnik je već trenutak kasnije otrčao do vrata, pokušavši da ih otvori.

On u toj nameri srećom nije uspeo zbog velike razlike u vazdušnom pritisku između unutrašnjosti i spoljašnjosti aviona. Posada i putnici Džedžu Era su ga potom savladali i i vezali za sedište, a nakon sletanja je uhapšen.

Portal Korea JoongAng Daily javlja da je osumnjičeni tokom ispitivanja pitao policiju koliko prsluka za spasavanje ima u avionu kao i da li bi posada dobila otkaz da je uspeo da otvori vrata. Policija je saopštila da je mladić bio pod uticajem droge. Zbog ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja, putniku preti 10 godina zatvora.

20.06.2023.