Evropa

TAP Air Portugal iskazao ogromne gubitke

Foto: Nicky Boogaard

Kriza izazvana pandemijoj korona virusa imala je veliki uticaj na sve svetske avio-kompanije, pa tako i na TAP Air Portugal koji je tokom 2021. godine zabeležio katastrofalne rezultate. Na press konferenciji održanoj 11. aprila, izvršna direktorka TAP-a Christine Ourmières-Widener saopštila je rezultate za prethodnu finansijsku godinu po kojima je najveći portugalski prevoznik izgubio neverovatnih 1,74 milijarde američkih dolara.

Veliki minus uzrokovan je kako pandemijom tako i zatvaranjem podružnice za održavanje aviona u Brazilu, što predstavlja gubitak od više od 1,1 milijarde dolara. Evropska komisija je od avio-kompanije zahtevala da zatvori postrojenja za održavanja u skladu sa planom restrukturiranja vrednim 3,4 milijarde dolara koji je odobrio Brisel.

TAP Air Portugal je tokom prethodne godine prevezao 5,8 miliona putnika što predstavlja porast od 25% u odnosu na broj putnika iz 2020. godine. Međutim, kompanija još uvek nije ni blizu brojki iz rekordne 2019. godine kada je u avionima TAP-a letelo nešto više od 17 miliona ljudi.

Iz TAP-a ističu da je tokom prethodne godine otpušteno preko 2900 radnika kao i da su plate zaposlenih smanjene. Pored toga, kompanija je iz svoje flote izbacila nekoliko aviona što će uticati i na buduće operacije TAP-a.

Foto: Nicky Boogaard

13.04.2022.