Taj Ervejz prodaje Erbase A380

Foto: Airbus SAS 2022 Alexandre Doumenjou - Master Films

Kompanija Taj Ervejz (Thai Airways) je odlučila da proda celokupnu flotu Erbasa A380. Tajlandski nacionalni avio-prevoznik je oglasio šest Erbasa A380 koji nisu leteli od početka 2020. godine.

Taj Ervejz prodaje letelice „u viđenom stanju“, a zainteresovani kupci su mogli da se prijave za licitaciju do 23. avgustva. Oni koji žele da kupe najveći avion na svetu moraju da uplate 50.000 dolara depozita kao i da daju svoju ponudu do 12. septembra ove godine.

Šest Erbasa A380 trenutno nije u letnom stanju i celokupna flota zahteva pregled kategorije C. Obaveza novih kupaca će biti da avione servisiraju i transportuju ih van zemlje ili da ih rastave za delove na Tajlandu.

Taj Ervejz je poslednji put koristio A380 pre izbijanja pandemije te ih je u martu i aprilu poslao u skladište. Četiri od šest Erbasa su uskladištena na aerodromu Bangkok (BKK) dok su još dva primerka parkirana na vazdušnoj luci U-Tapao u blizini Pataje.

Erbasi A380 u floti Taja su stari između jedanaest i dvanaest godina i nose registreacione oznake HS-TUA, HS-TUB, HS-TUC, HS-TUD, HS-TUE I HS-TUF.

Foto: Airbus SAS 2022 Alexandre Doumenjou – Master Films

27.08.2023.