Švajcarski Edelvajs naručio Erbase A350

Foto: Airbus

Švajcarska avio-kompanija Edelvajs Er (Edelweiss Air) saopštila je da proširuje svoju flotu sa širokotrupnim Erbasima A350.

Prevoznik će za potrebe modernizacije flote nabaviti šest Erbasa A350 koji bi trebali da zamene postojećih pet A340-300. Edelvajsu će prvi primerak Erbasovog najmodernijeg širokotrupca biti isporučen 2025. godine dok će poslednji A350 u flotu doći 2026. godine.

Novi avioni nisu deo postojeće porudžbine Lufthansa Grupe već se radi o odvojenoj nabavci. Iz švajcarske avio-kompanije poručuju da Erbas avioni nisu u potpunosti novi već da se radi o letelicama koje je u prošlosti koristio LATAM. Ovaj prevoznik je tokom pandemije korona virusa izbacio veliki broj širokotrupnih Erbasa iz svoje flote što je nekoliko svetskih kompanija iskoristilo da na relativno brz način pojača svoje kapacitete.

Da se svetska vazduhoplovna industrija suočava za problemima sa lancem snadbevanja odavno nije tajna, a čini se da ni Edelvajs nisu zaobišle ove muke. Umesto posebne i unikatne kabine, kompanija će u početku koristiti sedišta LATAM-a uz blage modifikacije. Onoga trenutka kada se lanac snadbevanja bude stabilizovao prevoznik će promeniti kabine svojih letelice.

Na sajtu Planespotters.net se navodi da će se među prinovama Edelvajsa naći avioni koji su nekada nosili registracione oznake PR-XTC, PR-XTD, PR-XTG i PR-XTM.

Novi avioni Edelvajsa će moći da prevezu 339 putnika od čega njih 30 u biznis, 63 u premium ekonomskoj i 246 u klasičnoj ekonomskoj klasi.

Foto: Airbus

18.09.2023.