Sukhoi Superjet 100 naredne godine sa ruskim motorima PD-8

Sukhoi

Izvršni direktor kompanije United Aircraft Corporation, Jurij Sljusar, izjavio je 13. novembra tokom Sajma vazduhoplovstva u Dubaiju da je sveobuhvatno testiranje za novi domaći SJ100 planirano za iduću godinu. Razvoj ove verzije je još jedan korak ka postizanju manje zavisnosti Rusije od zapadnih komponenti i tehnologije.

„Program testiranja motora PD-8 traje nešto duže nego što je prvobitno planirano. Cilj je bio da se do kraja godine dobije sertifikacija, ali će se, nažalost, odložiti do sledeće godine. Testiranje motora na avionu je deo plana za 2024,“ izjavio je Sljusar.


Povodom najnovije najave tokom sajma, portparol Rosteca je naveo da će avion biti isporučen kupcima samo kada postoji poverenje u sigurnost i pouzdanost svih sistema. To se posebno odnosi na motor PD-8 ruske proizvodnje, koji je Rostec istakao kao „najsloženiji tehnički sistem na novom avionu, koji uključuje napore desetina hiljada ljudi“. Rostec je naglasio da pedantan rad na kvalitetu neće biti ugrožen zbog ekspeditivnosti.

Krajem septembra, komunikacioni tim Rosteca saopštio je da je sistem upravljanja motorom PD-8 aviona SJ100 uspešno prošao testove na ekstremno visokim temperaturama. Dalja testiranja će podrazumevati do 200 probnih letova.​​​​​

Foto: UAC

18.11.2023.