Štrajk u Lufthansi, otkazani svi letovi

Kao što se prethodnih dana predviđalo, piloti nemačke nacionalne avio-kompanije će stupiti u štrajk. Naime, Lufthansa i sindikat Vereinigung Cockpit (VC) nisu uspeli da postignu dogovor o povećanju plata zbog čega će piloti Lufthanse i Lufthanse Cargo danas štrajkovati. Tokom današnjeg dana je otkazano oko 800 letova iz Frankfurta i Minhena, a štrajkom pilota je pogođeno 130.000 putnika.

Portparol sindikata Matthias Baier je poručio da je obustava rada usledila nakon što je još jedna runda pregovora između pilota i kompanije propala. On je poručio da nisu dobili dovoljno dobru ponudu od poslodavca i da je to bila propuštena prilika.

Sa druge strane, Lufthansa navodi da je dala „veoma dobru“ ponudu svojim posadama, ističući da je bila spremna da poveća njihove mesečne plate za 900 evra. To bi bilo povećanje od 18% za kopilote dok bi primanja kapetana narasla za 5%. Šef sektora ljudskih resursa u Lufthansi Michael Niggemann kaže da zahtevi sindikata nisu razumni čak i kada se izuzmu finansijske posledice pandemije.

02.09.2022.