Šri Lanka garantuje bezbednost ruskim avio-prevoznicima

Ministar saobraćaja Šri Lanke Bandula Gunavardana obećao je da neće pleniti niti ometati u redovnom saobraćaju nijedan avion pod ruskom zastavom u okviru pregovora o novom sporazumu između dve zemlje. Ovo saopštenje dolazi devet meseci nakon incidenta koji je uključivao prizemljenje aviona Aeroflota.

Kontrola vazdušnog saobraćaja na međunarodnom aerodromu Bandaranaike u Kolombu je u junu prošle godine prizemljila avion Airbus A330-300 kompanije Aeroflot zbog komercijalnog spora za koji se kasnije ispostavilo da je sudski nalog kojim se zahteva hitna zaplena aviona. Incident se dogodio prilično naglo nakon što su se putnici već ukrcali. Svi u avionu su zamoljeni da se iskrcaju i smešteni su u hotele.

Razlog za sudski nalog je na kraju bio zahtev za zabranu od strane irskog vlasnika aviona nakon raskida njegovog zakupa kao odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu. Vlada Rusije je uzvratila pozivom ambasadora Šri Lanke u Moskvi i obustavila letove za tu južnoazijsku zemlju na četiri meseca. Aeroflot je nakon tog prekida i rešenja spora ponovo nastavio letove za Šri Lanku.

Ruski turisti čine značajan deo putnika u Šri Lanki i sa skoro 92.000 posetilaca u 2022. godini Rusija je takođe nedavno pretekla Indiju i Ujedinjeno Kraljevstvo i postala glavno tržište za turiste na Šri Lanki. Druge avio-kompanije koje nude letove između Šri Lanke i Rusije su Azul Airlines i Red Wings Airlines.

10.04.2023.