Evropa

Sprema se štrajk na Heathrow-u

Foto: Heathrow

Situacija sa gužvama na britanskim aerodromima mogla bi uskoro da postane još gora nakon najave dva sindikata radnika British Airways da će pokrenuti štrajk. Naime, sindikati Unite i GMB koji predstavljaju check-in radnike British Airways-a na aerodromu Heathrow saopštili su da planiraju obustavu rada ukoliko kompanija ne poveća plate zaposlenima.

Tokom pandemije korona virusa britanski nacionalni avio-prevoznik je svima smanjio plate za 10% ali je u međuvremenu menadžerima vratio prvobitna primanja. Takav tretman nisu imali radnici na šalterima za čekiranje čije su plate ostale smanjene, a zbog toga će, kako kažu, započeti štrajk.

„Problemi sa kojima se British Airways suočava u je kreirao on sam. Brutalno je smanjio radna mesta i plate tokom pandemije iako im je Vlada plaćala da sačuvaju radna mesta… BA svoju lojalnu radnu snagu tretira kao građane drugog reda i mi to nećemo trpeti ni trenutak duže. Štrajk će neizbežno izazvati ozbiljne poremećaje na letovima BA sa Heathrow-a,“ poručio je jedan od predstvnika sindikata Unite Oliver Richardson.

Međutim, GMB i Unite su ostavili vremena British Airways-u da vrati plate zaposlenima i izbegne haos tokom vrhunca letnje sezone. Kompanija je izrazila želju da svim radnicima jednokratno poveća plate za 10% ali su sindikati takvu ponudu odbili.

Foto: Heathrow

25.06.2022.