Evropa

Sprema se novi štrajk u Ryanair-u

Foto: Ryanair

Čini se da Evropu očekuje jedno veoma haotično leto imajući u vidu da su na velikom broju aerodroma i u nekoliko avio-kompanija najavljeni štrajkovi. Situacija će se dodatno pogoršati ukoliko se ostvare planovi o štrajku Ryanair-ovih španskih posada koje su obustavu rada najavile za 24. jun.

Naime, kabinsko osoblje niskotarifnog prevoznika zaposleno u Španiji nije zadovoljno uslovima rada koje pruža njihov poslodavac i smatraju da su im primanja preniska. Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo radom u kompaniji, španski sindikati će štrajkovati od 24. juna pa sve do 2. jula što će imati veliki uticaj na Ryanair-ove operacije u tom periodu.

Sindikati USO i SITCPLA navode da je Ryanair napustio pregovore sa njima i da nije hteo da prihvati zahteve kao što je donošenje ugovora o minimalnoj zaradi i davanje nekoliko slobodnih dana tokom letnje sezone. Iz Ryanair-a međutim kažu da se izašli iz pregovora zbog konstantnih pretnji štrajkom i nerealnim zahtevima sindikata. Od irske kompanije se pored već pomenutih zahteva tražilo i povećanje plata od 167% što Ryanair nije mogao da prihvati.

Ipak, ostaju otvorena pitanja o generalnim uslovima rada i tretiranju posada. U javnosti se pojavila informacija da kabinsko osoblje Ryanair-a ne dobija ni flaširanu vodu tokom radnog vremena već je primorano da kupuje istu za 3 evra na samim letovima.

Foto: Ryanair

14.06.2022.