Severna Amerika

Spirit prekinuo pregovore sa Frontierom, preuzima ga JetBlue

Foto: JetBlue

Saga oko preuzimanja niskotarifne avio-kompanije Spirit Airlines konačno se bliži kraju, a prevoznik je saopštio da će na kraju ući u deal sa JetBlue-om i prihvatiti ponudu njujorške kompanije. Dve strane su saopštile da su već danas potpisale konačan ugovor o spajanju i da će JetBlue definitivno preuzeti Spirit Airlines. JetBlue će izdvojiti 33,50 dolara za svaku deonicu Spirit Airlines-a i najavio je dodatnih 0,10 dolara svakog meseca počevši od januara 2023. godine pa sve do konačnog spajanja i odobrenja američkih regulatora.

JetBlue i Spirit Airlines zajedno koriste 458 Airbus aviona i lete na stotine destinacija širom Severne Amerike. Akvizicijom Spirita, JetBlue će dobiti pristup mnogim tržištima na kojima do sada nije imao značajno prisustvo kao što su Los Anđeles, Orlando, Dalas, Hjuston, Čikago i Atlanta. Spiritovi slotovi na velikim američkim aerodromima takođe će pripasti JetBlue-u pa se u bućnosti može očekivati rapidna ekspanzija kompanije na zapadu SAD koji tradicionalno nije bio njeno glavno tržište.

Dve strane sada čeka procena regulatora i antimonopolskih agencija da bi se utvrdilo hoće li spajanje kompanija ugroziti tržište u SAD. Spirit Airlines i JetBlue se nadaju da će dobiti neophodne dozvole i obaviti transakciju u prvom polugodištu 2024. godine.

Foto: JetBlue

28.07.2022.