Spirit ponovo odbio ponudu JetBlue-a

Nakon još jednog pokušaja JetBlue-a da preuzme Spirit Airlines početkom ove nedelje, niskotarifna kompanija ponovo je odbila ponudu njujorškog prevoznika. Uprkos atraktivnijoj ponudi JetBlue-a koji nudi 30 dolara za jednu deonicu prevoznika, Upravni odobor Spirit Airlines-a odbacio je mogućnost spajanja sa ovom kompanijom.

Kako navode iz Spirit-a, preuzimanje od strane JetBlue-a stvorilo bi velike pravne poteškoće imajući u vidu da regulatorno telo za zaštitu konkurencije najverovatnije ne bi dozvolilo spajanje. Ministarstvo pravde SAD trenutno tuži JetBlue i American Airlines zbog formiranja Severoistočne Alijanse (Northeast Alliance) koju ono smatra antikonkurentnom. Dalje akvizicije JetBlue-a u Americi bile bi gotovo nemoguće, smatra menadžment Spirit Airlines-a.

Međutim, JetBlue još uvek ne odustaje od Spirit Airlines-a i nastavlja da pritiska njegove akcionare ubeđujući ih da je njegova ponuda bolja od Frontier-ove. Nakon ponovnog odbijanja, kompanija je izdala novo saopštenje:

„Nije iznenađenje da akcionari Spirit-a slušaju iste priče od Upravnog odobra Spirit Airlines-a. Upravni odobr Spirit-a, vođen ozbiljnim sukobom interesa, nastavlja da ignoriše najbolje interese svojih akcionara iskrivljujući činjenice kako bi odvratio pažnju od njihovog pogrešnog procesa i zaštitio svoj inferioran posao sa Frontierom.“

„Što se tiče regulatornog odobrenja, Spirit želi da ignorišete trenutnu regulatornu klimu da biste mislili da je odobrenje njihovog posla sa Frontier-om zagarantovano. To jednostavno nije tačno. Oba dogovora podležu regulatornoj reviziji i oba posla imaju sličan profil rizika. Akcionari Spirit-a to prepoznaju i pokazuju veliko interesovanje da čuju više o našoj superiornoj ponudi i regulatornim obavezama i zaštiti koju smo preuzeli, uključujući naknadu za poništenje…“

20.05.2022.