SpiceJet-ova flota Q400 pod nadzorom zbog dima u kabini aviona

U poslednjih nekoliko godina niskotarifna avio-kompanija SpiceJet se često nalazila na naslovnim stranama indijskih novina zbog raznih incidenata. Još jedan u nizu desio se 12. oktobra na letu SG3735 između Goe i Hajderabada kada se u kabini Bombardier-a De Havillanda Dash 8-400 pojavio dim. U letelici je primećen gusti beli dim u toku sletanja na aerodrom Hajderabad, ali je uprokos tome posada uspela bezbedno da prizemlji avion i sačuva živote svih 68 putnika.

Svedoci sa leta SG3735 navode da je kabinsko osoblje SpiceJet-a pozvalo putnike da se „pomole bogu“ i „skoče i pobegnu“ čim se vrata aviona otvore. Još jedan putnik je izjavio da mu je posada naredila da izbriše video snimke napravljene tokom sletanja i dodaje da mu je osoblje zgrabilo telefon kada je to odbio da učini. Nakon incidenta, kompanija je izdala saopštenje za javnost u kojem je navela da je „Q400 bezbedno sleteo“ i da su svi putnici „bezbedno iskrcali“ ne navodeći činjenicu da je jedan od prisutnih na letu hospitalizovan zbog manjih povreda i respiratornih problema.

Prema pisanju sajta avherald.com, Generalni direktorat civilnog vazduhoplovstva (DGCA) je tokom preliminarne istrage otkrio da je došlo do curenja motornog ulje koje je dospelo u sistem za klimatizaciju i prouzrokovalo dim. DGCA je naložio hitnu inspekciju svih 14 Q400 u floti niskotarifnog prevoznika, odnosno ukupno 28 PW150A motora. Uzorci ulja iz svih motora će biti poslati firmi Pratt & Whitney Canada na analizu, a kompaniji je naloženo da na svakih 15 dana ponavlja ovaj postupak.

18.10.2022.