Southwest Airlines naručio preko stotinu novih aviona

Američka niskotarifna avio-kompanija Southwest Airlines kupila je od Boinga preko stotinu novih uskotrupnih aviona. Prevoznik je sa proizvođačem aviona dogovorio nabavku 108 Boinga 737 MAX i to u najmanjoj varijanti -7.

„Imamo dugu istoriju sa Boingom, koja datira više od 50 godina unazad od dana kada smo započeli letove sa tri aviona Boinga 737 ka tri grada. Oni su deo naše istorije i deo naše budućnosti jer nastavljamo da prepoznajemo mnoge prednosti efikasnosti i smanjenja troškova korišćenjem unificirane flote,” izjavio je izvršni direktor Southwest Airlinesa Bob Jordan.

Foto: Boeing

Foto: Boeing

Niskotarifna avio-kompanija biće najveći korisnik B737-7 aviona sa porudžbinama za preko 300 letelica. Najmanji čaln MAX porodice aviona zameniće Southwestove Boinge 737-700 koji su u proseku stari preko 18 godina.

Boing 737 MAX 7 ima dolet od od preko 7000 kilometara i u jednoklasnoj putničkoj konfiguraciji, kakvu koriste niskotarifne avio-kompanije, može da preveze 172 putnika. Avion je još uvek u fazi testiranja i sertifikacije te nije poznato kada bi Southwest mogao da dobije svoje prve primerke.

27.10.2023.