South African se sprema za long-haul ekspanziju

Južnoafrička avio-kompanija South African Airways bi uskoro mogla da započne veliku long-haul ekspanziju nakon nekoliko godina stagnacija. Izvori iz industrije nagoveštavaju da bi nacionalni prevoznik najrazvijenije afričke zemlje mogao da započne letove ka Pertu i Sao Paulu već ovog meseca i da bi na ove dve linije koristio svoj jedini Airbus A330-300. South African Airways navodno razmišlja i o uvođenju linija ka Londonu, Frankfurtu i Vašingtonu, a za potrebe ovih letova bi iznajmio Airbuse A350-900.

Iako je nekada imala veliku mrežu međunarodnih linija, od kada je ponovo pokrenula operacije u 2021. godini posle svog bankrota, kompanija nije uspela da obnovi stare long-haul rute. Prevoznik trenutno održava mrežu kratkih međunarodnih linija i koristi veoma malu flotu od svega 10 aviona od kojih su samo 2 širkotrupna.

Svoju međunarodnu ekspanziju South African Airways planira da finansira novcem iz nove injekcije južnoafričke vlade. Mada je kompanija još uvek u državnom vlasništvu, trenutno se vode pregovori sa firmom Takatso Aviation o preuzimanju većinskog udela u prevozniku što bi nacionalnom prevozniku donelo preko potrebne nove investicije.

06.03.2023.