Evropa

Smartwings sleteo na Antarktik

Boeing 737 MAX češke kompanije Smartwings po prvi put je sleteo na Antarktik u sredu 26. januara. Avion sa registracionom oznakom OK-SWB obavio je veoma dugačak let između Osla i piste Troll na severnom delu Antarktika prevozeći norveške istraživače. Na svom putu do ledenog kontinenta avion je imao međusletanja u Ndžameni i Kejptaunu radi dopune goriva.

Poslednji segment putovanja, od Afrike do Antarktika, trajao je šest sati a letelica je nakon sletanja provela nekoliko sati na Troll-u. Avion Smartwingsa unajmila je organizacija Aircontact radi prevoza istraživača Norveškog polarnog instituta koji će u narednom periodu boraviti na Antarktiku.

Ledena pista istraživačkog centra Troll dugačka je 3000 metara i nalazi se na 1232 metara nadmorske visine. Debljina leda je merena satima pre dolaska aviona kako bi se osiguralo bezbedno sletanje dok su vremenski uslovi takođe pomno praćeni. Sletanje Boeinga prošlo je bez ikakvih problema a posada letelice je iskoristila priliku da se slika na najhladnijem kontinentu.

27.01.2022.