Sindikati protiv operacija sa jednim pilotom

Kokpit

Nekoliko sindikata pilota, uključujući Međunarodnu asocijaciju pilota avio-kompanija (ALPA), Evropsko udruženje pilota (ECA) i Međunarodnu federaciju udruženja pilota avio-kompanija (IFALPA), okupilo se da formiraju koaliciju protiv operacija sa jednim pilotom.

Koalicija planira „da spreči avio-kompanije i proizvođače da nastave sa planovima za uklanjanje pilota iz pilotske kabine, što je šema zasnovana na profitu i koja predstavlja značajan bezbednosni rizik“. ALPA, ECA i IFALPA su saopštile da će delovati da „se suprotstave agresivnoj korporativnoj lobističkoj kampanji usmerenoj na regulatore širom sveta, uključujući Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva (ICAO)“.

Pozivajući se na studiju NASA i Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA), sindikati su istakli da postoje „neprihvatljivi bezbednosni rizici koje predstavljaju operacije sa jednim pilotom, posebno tokom vanrednih događaja i vanrednih situacija, ” ali avio-kompanije i proizvođači aviona vrše pritisak na regulatore da „prvo ostvare profit i uvedu neprihvatljiv nivo bezbednosnog rizika u komercijalnu avijaciju”.

„Bilo da polazite iz Njujorka, San Franciska ili Atlante za London, Pariz ili Tokio, posada od najmanje dva kvalifikovana, iskusna, obučena i odmorna pilota aviokompanije nalazi se za komandama u kabini vašeg aviona, ” zajednički su izjavili Džejson Ambrozi, predsednik ALPA-e, Džek Neckar, predsednik IFALPA-e, i Otjan de Brujn, predsednik ECA. Tri predsednika sindikata i kapetani dodali su da je svaki aspekt leta „dizajniran za tim koji zajedno radi u pilotskoj kabini“.

„Uprkos razvoju automatizacije i poboljšanim tehnologijama u pilotskoj kabini, dva pilota za komandama ostaju najvažnije bezbednosne karakteristike aviona“, navodi se u saopštenju. „Tehnologija, ma koliko sofisticirana, nije zamena za pilote u pilotskoj kabini.“

28.03.2023.