Severna Amerika

Šef FAA pilotirao Boeingom 737 MAX

Šef Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA) Steve Dickson je u sredu 30. septembra pilotirao Boeingom 737 MAX-7. Steve Dickson je rano ujutru poleteo sa aerodroma Boeing Field (BFI) čime je započeo svoje lično testiranje Boeinga 737 MAX- Šef agencije je leteo iznad države Vašington i tokom leta je napravio nekoliko manevara i niskih preleta iznad aerodroma. Nakon dva sata pilotiranja, šef FAA se vratio na aerodrom Boeing Field.

Nakon sletanja je održana press konferencija na kojoj je Steve Dickson izneo svoje utiske i zapažanja o kontroverznom avionu:

“Ubrzo nakon poletanja sam obećao da MAXu neću dozvoliti povratak u saobraćaj sve dok ne budem siguran da moja porodica može putovati u njemu.”

“Sviđa mi se ono što sam video. Ovo je bila jedna konstruktivna nedelja. Takođe, to ne znači da nemam neke zamerke za tim u Boeingu i FAA. Imam neka zapažanja koja ću da podelim sa njima i ona će biti uzeta u obzir u daljem procesu sertifikacije.”

 

Boeing 737 MAX u poslednjih mesec dana prolazi kroz intezivan proces testiranja od strane raznih državnih agencija. Avion je do sada testiran od strane EASA, FAA kao i Transport Canada. Šef Evropske agencije za bezbednost saobraćaja je nedavno izjavio da očekuje povratak MAXa u saobraćaj već početkom novembra.

01.10.2020.