Saudijska Arabija pokreće Riyadh Air

Saudijska Arabija je konačno nakon nekoliko meseci od najave projekta RIA saopštila detalje o novoj avio-kompaniji. Kraljevstvo na Bliskom istoku, odnosno njen Fond za javna ulaganja (PIF), osnovaće avio-kompaniju pod imenom Riyadh Air sa kojom ima ambiciozne planove rasta i razvoja.

Novi prevoznik će, kao što i samo njeno ime kaže, imati glavnu bazu na aerodromu Rijad, a plan kompanije je da ovaj grad poveže sa čak 100 svetskih destinacija do 2030. godine. Novi nacionalni avio-prevoznik Saudijske Arabije želi da iskoristi povoljnu geografsku lokaciju svog čvorišta i pretvori ga u glavnu turističku i trgovačku destinaciju. Očekuje se da će ova avio-kompanija dodati 20 milijardi dolara rastu BDP-a koji se ne odnosi na naftu i stvoriti više od 200.000 direktnih i indirektnih radnih mesta.

Detalji o floti novog prevoznika nisu poznati i ne zna se koje bi to tipove aviona Riyadh Air mogao da koristi. Kompanija će najverovatnije kupovati potpuno nove avione iz fabrike i za pretpostaviti je da će to biti najnovije generacije letelica.

Na čelu kompanije kao CEO će se nalaziti iskusni Tony Douglas koji je do nedavno vodio Etihad Airways. Riyadh Air-om će predsedavati Njegova ekselencija Yasir Al-Rumayyan, guverner PIF-a.

13.03.2023.