Saudijska Arabija naručila 78 Dreamlinera

Foto: Saudia

Dve nacionalne avio-kompanije Saudijske Arabije, prevoznik Saudia i novi start-up Riyadh Air, su sa Boeingom dogovorile kupovinu 78 novih Dreamlinera. U cilju da se pozicionira kao važan trgovinski, turistički i saobraćajni centar, Saudijska Arabija će investirati milijarde dolara u širokotrupne flote svojih prevoznika kupivši im 78 Boeinga B787 i obezbedivši im još 43 opcija za isti tip aviona.

Tako će kompanija Saudia koja ima sedište u Džedi dobiti 39 nova Dreamlinera i to u verzijama -9 i -10 dok će njjen deo porudžbine uključivati i 10 opcija. Za ovog prevoznika Boeingovi Dreamlineri nisu novost jer ih kompanija ima 18.

„Dodavanje floti 787 Dreamliner omogućiće SAUDIA-i da proširi svoje long-haul poslovanje sa izvanrednim dometom, kapacitetom i efikasnošću. Posle više od 75 godina partnerstva, mi smo počastvovani poverenjem SAUDIA-e u Boeing proizvode i nastavićemo da podržavamo cilj Saudijske Arabije da proširi mogućnosti održivih vazdušnih putovanja,“ rekao je Sten Dil, predsednik i izvršni direktor kompanije Boeing Commercial Airplanes.

Sa druge strane, novoosnovana avio-kompanija Riyadh Air koja bi trebala da bude drugi nacionalni prevoznik u zemlji je takođe osigurala buduće širokotrupne kapacitete. Saudijska Arabija će za novu kompaniju kupiti 39 Boeinga 787 i za nju je obezbedila 33 opcije. O floti Riyadh Air-a se do sada ništa nije znalo i ovo su prve preciznije informacije koje je Saudijska Arabija objavila o svom novom prevozniku. Datumi isporuka aviona za dve avio-kompanije nisu poznati.

Velika porudžbina sa Boingom deo je plana Saudijske Arabije da transformiše zemlju u globalno avio-čvorište, takmičeći se sa drugim zalivskim avio-kompanijama kao što su Emirates i Qatar Airways. Zemlja ima za cilj da opsluži 330 miliona putnika na svojim aerodromima i dosegne broj od 100 miliona turista godišnje do 2030. godine.

Foto: Saudia

15.03.2023.