SAD zabranile 26 letova kineskih prevoznika

Foto: Anton Homma

Ministarstvo saobraćaja SAD (DOT) odlučilo je da zabrani ukupno 26 letova kineskih avio-kompanija u periodu između 5. septembra i 28. septembra. Naime, radi se o odgovoru na sličnu odluku kineskih vlasti da zabrane neke letove koje obavljaju američke avio-kompanije zbog povećanog broja zaraženih na njihovim letovima. Kako prenosi britanski Reuters, novom zabranom američkog DOT-a biće pogođeni XiamenAir, Air China, China Southern Airlines i China Eastern Airlines.

DOT je svoju odluku doneo nakon što je Kina zabranila 26 letova United Airlines-a, Delta Air Lines-a i American Airlines-a zbog prevoženja velikog broja zaraženih putnika. Prema ograničenjima Kine, jedan let se otkazuje ako je 4% od ukupnog broja putnika na letu pozitivno, a dva leta se suspenduju ako je pozitivno 8% od ukupnog broja putnika.

Američki DOT se međutim ne slaže sa takvim pravilima zbog čega je odlučio da ukine određeni broj letova prevoznika iz Kine. Iz kineske ambasade u Vašingtonu ipak poručuju da su ovakvim merama obuhvaćene i domaće i strane avio-kompanije kao i da je potez DOT-a „ekstremno neodgovoran“.

Foto: Anton Homma

27.08.2022.