SAD dobijaju nove avione „sudnjeg dana“

Boeing 747-200, SAD

Ministarstvo odbrane SAD-a je u petak (26. aprila) zvanično odabralo korporaciju Sierra Nevada da opremi i konfiguriše nove avione „sudnjeg dana“. Kompanija će isporučiti nove avione sa sistemima za iznos od 13.080.890.647 dolara. Koji će to model biti još nije zvanično potvrđeno, ali najverovatnije je to Boeing 747-8. Sierra Nevada Corporation mora da isporuči avione do 2036. godine.

SAD su 1974. godine stavile u upotrebu četiri opsežno prerađena aviona Boeing 747-200 sa jasno definisanim zadatkom: preduzimaju akciju kada ništa ne radi na terenu. Zbog toga se nazivaju i avionima sudnjeg dana.

„U slučaju vanredne situacije u državi ili uništenja komandnih i kontrolnih centara na zemlji, letelica pruža visoko sposoban komandni, kontrolni i komunikacijski centar za usmeravanje američkih snaga, izvršavanje ratnih naređenja u vanrednim situacijama i delovanje civilnih vlasti na koordinati“, ovako američko ratno vazduhoplovstvo opisuje zadatak specijalnog Boeinga 747, koji naziva E-4 Advanced Airborne Command Post AACP. Jedan od njih je stalno u pripravnosti i spreman za polazak.

U svakom od američkih aviona sudnjeg dana u hitnim slučajevima može raditi do 111 ljudi – uključujući predsednika i rukovodstvo vojske. Zahvaljujući mogućnosti dopunjavanja goriva u vazduhu, mogu ostati u vazduhu i do nedelju dana.

Izvor: aerotelegraph

29.04.2024.