SAD: Aviokompanije da kompenzuju otkazane letove

United Airlines

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena počinje da priprema nove propise na osnovu kojih će aviokompanije biti obavezne da putnicima pokriju troškove obroka i iznajmljivanja hotelskih soba kad se „zaglave“ na putovanju iz razloga koji se mogu pripisati kompaniji, saopštila je danas Bela kuća.

Ako nova pravila budu usvojena, američke aviokompanije će se prvi put suočiti sa obavezom da kompenzuju putnike ne samo za plaćenu kartu, već i da im pokriju druge troškove, uključujući buking novog leta, ako one same prouzrokuju otkazivanje leta ili njegovo značajno odlaganje. Prema pravilima koja trenutno važe u SAD, potrošač kojem je let iz bilo kog razloga otkazan može da traži refundaciju neiskorišćenog dela karte i nekih dodatnih naknada koje je platio avioprevozniku, poput naknade za čekiranje prtljaga i rezervacije sedišta. Aviokompanije često pokušavaju da ubede putnike da umesto refundacije prihvate vaučer.

Kako je saopštio Pit Butigig, državni sekretar za transport, „kada aviokompanija dovede do otkazivanja ili odlaganja leta, putnici ne treba da plate ceh“.

Izvor:Beta

09.05.2023.