Ryanair ukida bazu u Bordou – razlog povećanje aerodromskih taksi

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair ukinuće bazu na aerodromu Bordo (BOD) zbog najave o povećanju taksi.

Avioni Ryanair biće povučeni sa aerodroma na jugozapadu Francuske već u novembru što bi moglo negativno da se odrazi na oko 90 pilota, kabinsku posadu i inženjere koji su održavale avione. Zaposlenima Ryanaira u Bordou navodno će biti ponuđen posao u drugim bazama avio-kompanije, piše The Aviation Week.

Prema rečima komercijalnog direktora Ryanaira Jasona McGuinnessa Ryanair nije imao „finansijsku alternativu“ i doneo je odluku da zatvori bazu nakon što su pregovori sa menadžmentom aerodroma propali. Kamen spoticanja aerodroma Bordo i Ryanaira bila je namera vazdušne luke da poveća avio-takse.

Niskotarifni prevoznik će premestiti sve tri bazirane letelice i ukinuće 40 linija, preneo je Aviacionline.

Uprkos rigoroznim merama Ryanaira, iz aerodroma navode da su otvoreni za saradnju sa avio-kompanijom u budućnosti.

Ryanair je otvorio prve letove ka Bordou 2009. godine, a deset godina kasnije otvorio je bazu u ovom gradu. Ova vazdušna luka je osma po veličini u Francuskoj i većinu putnika prevezu upravo niskotarifne avio-kompanije. Bordo se još uvek nije oporavio od posledica pandemije korona virusa te je sa svojih 6,6 miliona putnika u 2023. godini još uvek u zaostatku od 14,5% u poređenju sa pretpandemijskim periodom.

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

15.05.2024.