Evropa

Ryanair preti da će napustiti Belgiju

Foto: Piotr Mitelski

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair koja već godinama posluje u Belgiji nagovestila je da postoji mogućnost da u potpunosti napusti ovo tržište. Naime, Ryanair trenutno ima veliki problem sa sindikatima belgijskih pilota koji su zajedno sa francuskim kolegama najavili štrajk za 23. i 24. jul. Portal Le Soir objavio je dopis Ryanair-a svojim pilotima u Belgiji zbog planirane obustave rada:

„Ako je vaša jedina taktika da poričete da ste ikada potpisali sporazum, da odbijete da pregovarate i da nastavite da pozivate na štrajkove – pokušavajući da potkopate sporazum iz 2020. godine – onda nema nade za dogovor. Na kraju ćete morati da objasnite pilotima zašto moraju da troše novac na štrajkove i zašto je kompanija napustila belgijske aerodrome.“

„I to dok je kompanija nameravala da pokaže svoju dobru volju istražujući mogućnost prilagođavanja troškovima života, zakonski obavezne u Belgiji. Osamdeset posto pilota u našoj mreži sada je pod novim dugoročnim ugovorima. Vi naglašavate da nikada nećete potpisati sličan sporazum u Belgiji. Ako je to vaše gledište, neka bude. Ali onda ćete štrajkovati veoma dugo, štetiti biznisu i potkopavati investicije u Belgiji – koja čini tri odsto naših aktivnosti,“ stoji u dopisu avio-kompanije.

Jedna od najvećih baza Ryanair-a nalazi se upravo u Belgiji i to na aerodromu Charleroi sa koga ova avio-kompanija leti na više od sto destinacija širom kontinenta. Gašenjem ove baze Ryanair bi izgubio nekoliko miliona putnika pa mogućnost potpunog napuštanja Belgije nije realna.

Foto: Piotr Mitelski

16.07.2022.