Evropa

Ryanair ponovo smanjuje broj kabinskog osoblja?

Vesti - iz - avijacije

Irski niskotarifni prevoznik Ryanair , po svemu sudeći, ulazi u novu rundu smanjivanja broja kabinskog osoblja, a uoči predstojeće zimske sezone. Zbog pandemije virusa COVID-19, planirani obim saobraćaja u predstojećoj zimskoj sezoni smanjen je za trećinu, što bi moglo dovesti do novog otpuštanja radne snage. Zbog mnogobrojnih ograničenja putovanja koje su uvele između ostalih i Velika Britanija, Austrija, Irska, Portugal, Belgija kao i mnoge zemlje centralne Evrope, glavni izvršni direktor Michael O’Leari rekao je da će avio-kompanija smanjiti svoje kapacitete između 40% i 60%.

O’Leari je rekao da će očekivani celogodišnji promet pasti na 38 miliona putnika, mada bi ovaj broj mogao dodatno pasti ako vlade EU ove zime uvedu više blokada. Prošle godine je Ryanair prevezao 150,3 miliona putnika. U septembru 2020. godine odradio je oko 53% svog uobičajenog reda letenja, pri čemu je broj putnika opao za 64% na 5,1 milion sa 14,1 miliona u septembru 2019. godine.

Nažalost, biće više tehnoloških viškova u onom malom broju baza kabinskog osoblja, gde još uvek nismo obezbedili sporazum o radnom vremenu i smanjenju plata, što je jedina alternativa.“ najavio je Michael O’Leari.

23.10.2020