Ruski piloti će sami popravljati svoje avione

Aeroflot_Airbus_A330

Nije tajna da su sankcije zapadnih zemalja uzele danak i u ruskoj civilnoj avijaciji, a najnovije informacije iz ove države ukazuju na to da će teret embarga uskoro snositi i piloti. Zamenik ministra industrije i trgovine Oleg Bočarov izjavio je da bi piloti u buduće trebali da budu „univerzalni vojnici“, tačnije da budu sposobni da upravljaju avionima ali i da ih popravljaju.

„Zajedno sa Ministarstvom saobraćaja treba da pripremimo i sertifikujemo pilote kao univerzalne vojnike: oni treba da budu i piloti i mehaničari u isto vreme. A oprema treba da uključuje mogućnost popravke na terenu,“ poručio je zamenik ministra na Istočnom ekonomskom forumu.

Dok je Bočarov prvenstveno govorio o regionalnoj avijaciji, njegove izjave su široko tumačene kao da se odnose na rusku avijaciju u celini, što je izazvalo oštre kritike u Rusiji. Mnoge avio-kompanije imaju problema sa održavanjem letelica jer je veliki broj mehaničara otpušten još na početku rata pa mogućnost da se piloti uključe u održavanje nije nerealna

15.09.2022.