Ruski ministar: Usled sankcija izgubljeno 76 aviona

Foto: Aeroflot

Ruske avio-kompanije su od početka rata u Ukrajini usled sankcija Zapada izgubile čak 76 aviona. Ovaj podatak nedavno je izneo ruski ministar transporta Vitalij Saveljev u intervjuu za RBC ističući da resorno ministarstvo nije bilo spremno za takav razvoj događaja.

Prema njegovim rečima, u trenutku kada su SAD i EU uvele sankcije Ruskoj Federaciji čak 76 aviona ruskih avio-kompanija nalazilo se u inostrastvu – kako zbog obavljanja redovnog avio-saobraćaja tako i zbog održavanja. Više od 70 letelica zaplenjeno je u trenutku uvođenja sankcija i nije postojao način da se te letelice vrate u Rusiju.

On se takođe osvrnuo i na problem sa stranim lizing kućama koje potražuju avione „zarobljene“ u Ruskoj Federaciji. Vitalij Saveljev je izjavio da neke lizing kuće ne žele da pregovaraju o otkupu njihovih aviona dodavši da avio-kompanije ne mogu da vrate ove letelice jer bi zemlja „ostala bez avijacije“.

Rusija je ipak u prethodnih nekoliko meseci uspela da dogovori kupovinu određenog broja letelica od stranih lizing kuća. Poslednji takav dogovor postignut je sa firmom CDB Aviation, a više o kupovini njenih aviona možete pročitati u posebnoj vesti na portalu Avio Press:

Novi sporazum Aeroflota i lizing kuća

 

Foto: Aeroflot

27.11.2023.